și dacă? |v.13|


Și dacă ne-ar putea fi mai simplu, de ce nu? 

Nu-i ideea mea. E una veche și a multora. Eu doar brodez pe lângă.

E de fapt obsesia mea (mă rog, una din ele). Iată și dovada 😉 în versiune chiar mai îndrăzneață decât astăzi.

Teleportarea este, practic, transportul încadrat perfect în acum. Pleci acum și ajungi acum.  Acum sunt aici și acum sunt acolo.

Am parcurs multe, multe variante de SF în care teleportarea este închipuită având la bază câteva concepte mari și late. Unele mai credibile, altele mai puțin. Unele care te înfioară și nu au nimic etic, altele care te conving că-i totul în regulă.

În ce mă privește, azi chiar m-am gândit serios câte avantaje ar fi și, desigur, câte alte industrii ar avea de suferit. Dar… tocmai că nu. La prima vedere nu ar mai fi nevoie de avioane cargo, camioane sau vapoare care să poarte un impresionant număr de containere. Și atunci n-ar mai fi nevoie nici de cei care le conduc, nici de cei care le construiesc, nici de cei care le livrează toate componentele. Ba da! Ar fi nevoie de toți, dar cu un pic de reprofilare. Le-ar fi tuturor mai bine, plus că ar apărea o nouă industrie, cu cercetare, cu aparatură, cu spații de depozitare, cu un nou tip de logistică.

Nu-mi imaginez că ar fi ușor. Ar trebui să poți aplica un anume proces de transfer în siguranță pentru orice tip de material, fie el cu risc de inflamare, casare, explozie, ar trebui să nu se deterioreze nimic.

Și astăzi nu îmi imaginez acest proces pentru oameni, ci pentru lucruri. În timp ce diverse bunuri fizice ar putea ajunge mai rapid la destinație, noi am fi mai relaxați și am avea mai mult timp. De ce nu, am putea avea suficient timp cât să preferăm să mergem cătinel, pe apă și nu prin aer.

Oare ce-i acel ceva ce nu ne lasă să mergem mai departe? Lipsă de interes? Lipsă de știință? Interese comerciale pe termen scurt?

Iar dacă una dintre posibilități este să nu existe nici aici, nici acolo, ci totul să fie un fir de poveste în mințile noastre, atunci cu atât mai mult nu înțeleg ce nu funcționează…

********************

Am fost ușor incoerentă? Posibil 🙂 pentru că fascinează mult subiectul și reacționez ca un chibrit de-ăla de se aprinde rapid și cu flacără mare 🙂

 

© Iustina Dorobanțu, iunie 2017

7 gânduri despre „și dacă? |v.13|

  1. Probabil ca opinia mea va parea cumva corsevatoare, dar ideea de teleportare, cel putin la oameni si la modul global, personal o gasesc daunatoare. Tehnologia este minunata, pana in punctul in care nu ne va transforma cu totul in legume. Deja mergem pe jos mai putin decat o rama. Atata ar mai lipsi sa ajungem sa ne teleportam si 30 de metri pana la paine.

    Apreciază

    • Diferența între uz și abuz, granița ce poate fi încălcată când etica și discernământul nu funcționează… așa am putea ajunge, da, în situații care să ne facă mai mult rău decât bine.
      Dar pentru bunuri materiale – marfa efectivă pentru care acum se folosesc mijloace de transport convenționale – cred că poate fi benefic. Dar, și aici, cu o condiție: să nu fie un cost discriminatoriu, astfel încât doar unii să își permită, ci să folosim efectiv în folosul nostru, al tuturor. Mai e mult până acolo, da, dar pentru a ajunge, trebuie să nu stăm pe loc.

      Apreciat de 1 persoană

  2. Există povești care spun despre oameni care „zburau ca vântul și ca gândul”. Oare de teleportare să fi fost vorba? Oare chiar să nu existe teleportare? Oare „Experimentul Philadelphia” să fi rămas fărșă urmări, fără cercetări ulterioare?

    Iar dacă totul nu este decât în mințile noastre, eu spun că funcționează. Oare nu ai pățit ca, mergând pe firul unei amintiri, să „simți” în nări mirosul unui loc de odinioară și să „auzi” sunetele de atunci? Lăsând deoparte faptul că ochii minții „văd” locurile acelea.

    Apreciat de 1 persoană

    • Despre cei ce „zburau ca vântul și ca gândul” cred mai degrabă că se deplasau foarte rapid, ca Superman. Părerea mea 🙂
      Experimentul Philadelphia cu siguranță că a fost continuat. Precum și toate poveștile cu Triunghiul Bermudelor nu-s doar fum. Dar… nimic pentru publicul larg.
      Apoi, hai să facem o distincție: oameni și bunuri. Poate-i deformare profesională (supply chain/logistică), dar chiar m-am lovit de atâtea ori de impactul negativ al duratei transportului, încât cred că ar de folos, și ar fi de folos acum, nu peste o sută de ani.
      Despre amintirile vii trezite de simțuri, nu m-am gândit până acum ca fiind în această categorie. Dar dacă zici așa, voi cădea puțin pe gânduri. 🙂

      Apreciat de 1 persoană

      • Asa cum se spune că există levitația, posibilă pentru oameni cu un anumit nivel de pregătire/conștiință, de ce nu ar exista și teleportarea ființelor umane?
        Nota bene, vorbim despre paranormal, parapsihologie și toate cele ce se alătură acestor elemente, care includ și telekinezia. Câtă realitate și câtă ficțiunr se ascunde în spatele acestor domenii ne va spune viitorul.

        La capitolul transport putem aborda mulțime de subiecte, printre care și Efectul Coandă (și aerodina lenticulară concepută de celebrul nostru savant), despre care nu se mai vorbește deși… unele OZN-uri ar putea fi propulsate de acesta.
        La noi în țară am mai putea vorbi despre corectitudinea transportatorilor, care lasă mult de dorit uneori, dincolo de posibilele probleme de trafic. Si aș mai spune că am renunțat la un sistem de transport sigur (calea ferată) în favoarea altuia (cel rutier) pentru care nu avem (și se pare că nici nu se vrea) infrastructură corespunzătoare nevoilor. Dar aici deja intrăm în „teoria conspirației”.

        Dacă ți-am putut oferi un subiect de gândire, mă bucur. Nu înseamnă că neapărat am și dreptate.

        Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.