opus


să definești un lucru prin raportarea la opusul său, mi se pare o încercare frauduloasă de a arunca mintea în abisuri nedorite. cu cât e mai amplă varietatea ca formă și sens a elementului de comparație, cu atât crește riscul de a ne îndepărta de adevărul opusului său.

în lipsa unor ancore clare însă… ajungem să facem și asta. cum ar fi, de exemplu, definirea timpului de calitate prin petrecerea unor momente care nu îți sunt nici neplăcute, nici nefolositoare. sau lămurirea verdelui perfect prin raportarea la roșu-mac.

există însă în mod clar și un farmec al acestui joc. un farmec al cuvintelor pierdute, al celor greșit înțelese, al regăsirilor. ce e alb, ce e negru, ce este, ce nu. poate fi o zi, poate fi un an, poate fi o viață. poate fi un drum lung până la definiția corectă. iar lecția nu este în găsirea răspunsului corect, ci în șlefuirea omului care îl caută.

image

3 gânduri despre „opus

  1. asta, definirea prin raportarea la opus, imi aduce vag aminte de o lectie de math, care mi-a displacut teribil! reducerea la absurd, parca asa ii zicea. abia atunci am realizat ca nici macar matematica nu e o stiinta exacta.
    sunt perfect de acord cu tine- este o frauda sa definesti lucrurile, in general, as extinde … sensul; a defini inseamna a limita, pana la urma, cum ne spunea malitios, cred, ‘Printul paradoxului’. insa, daca rosu-mac ti-l las, generos, verdele e cu siguranta perfect in toate nuantele. 🙂

    acum, da, drumul , efortul in gasirea raspunsului/ adevarului este singura ns. lectie. cred ca odata, candva, vom fi in posesia lui, insa atunci nu vom mai fi bipezi. habar n-am ce (continut/ forma), poate doar energie pura. 🙂
    pana atunci, aleg deliberat sa iau lucrurile asa cum sunt, cum vin peste creierul meu in anumite momente de timp si sa nu ma indoiesc, mai ales, de perceptiile mele: tu esti o Prinţesa Albastră, in aceeasi masura in care io sunt un arici! :))

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.